En skadlig radioaktiv gas

Radon är en radioaktiv gas som varken syns eller luktar. Det enda sättet att upptäcka radon är genom att mäta. Om mätningen ger utslag görs en besiktning för att ta reda på var gasen kommer ifrån. Radon mäts i Becquerel, vilket betecknar antal sönderfall av radium till radondöttrar per kubikmeter.

Gränsvärde i Sverige 200 Becquerel/m³

Radonkällor

Radon i inomhusluften kan komma från mark, vatten eller byggnadsmaterial. Nästan all mark innehåller radon som lätt tar sig in i byggnader. Ju högre radonhalter som vi utsätts för desto större är risken att det drabbar hälsan. Även låga radonhalter under 200 Bq anses som farliga för såväl människor som djur.

Hälsorisker

Alla typer av strålning från radioaktiva ämnen medför risk för skador på människor och andra levande organismer, även vid låga doser. Något tröskelvärde, det vill säga en stråldos som är så låg att den inte orsakar skador, har inte kunnat identifieras. Radongas ger upphov till småcellig lungcancer och därför betraktas höga halter av radongas som en hälsorisk. Näst efter rökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige.

Radondöttrar

Radongas bildas när radium sönderfaller till radondöttrar, radioaktiva metallatomer. När vi sedan andas in radonhaltig luft så fastnar radondöttrarna i våra luftvägar. Vid sönderfallet sänder radondöttrarna ut strålning som kan skada cellerna i luftvägar och lungor. 

 

Ansvar vid bostadsförhandling

Villa
Här är det ditt ansvar som husägare att kontrollera om huset har för höga radonvärden. Om radonhalten är för hög kan kommunen kräva att du gör en sanering.

Bostadsrätt
Enligt bostadsrättslagen är bostadsrättsföreningen ansvarig för att inomhusluften i din bostad inte överstiger riktvärdet för radon. Föreningen ska se till att radonhalterna är kontrollerade och stå för mätningar och eventuell radonsanering. Råder det oklarheter kring det hela kan du göra en egen mätning och kräva radonsanering om riktvärdena är för höga.

Hyresrätt
Det är hyresvärden som ansvarar för att en radonmätning och en eventuell sanering utförs i din lägenhet. Du kan alltid göra en mätning själv och kräva att hyresvärden bekostar en åtgärd eller erbjuder hyresreduktion om det visar sig att värdena är för höga.

Gränsvärden

Fastighetsägaren har enligt miljöbalken ansvaret för att undanröja risker för olägenhet för människors hälsa i inomhusmiljön. Den kommunala nämnden för miljö- och hälsoskydd (miljönämnden) har ansvaret för den operativa tillsynen av hälsoskyddsfrågor. Radon inomhus är ett exempel på en hälsoskyddsfråga som kan innebära en olägenhet för människors hälsa. Socialstyrelsen har därför fastställt ett riktvärde för radon i inomhusmiljö. Riktvärdet som gället i bostäder och allmänna lokaler har sänkts från 400 Bq/m3 till 200 Bq/m3 från och med 9 juli 2004.

Läs mer här om din radonfråga handlar om: